Batteriföretaget Northvolt, som hyllats som en viktig del av Sveriges gröna omställning, har kollapsat under tyngden av ekonomiska och tekniska problem. Samtidigt har företagets högsta ledning lämnat sina poster med välfyllda fickor, vilket väcker stark kritik från anställda och analytiker.
Den här artikeln är en krönika.
Det svenska batteriföretaget Northvolt, en gång framhållet som en av landets viktigaste gröna satsningar, står på randen till konkurs. Företagets vd, Peter Carlsson, meddelade nyligen sin avgång och lämnade bolaget efter att ha sålt sina aktier för hundratals miljoner kronor.
Varför synades inte bluffen tidigare?
Det visade sig tillslut att batterifabriken inte var någon grön framgångssaga, utan snarare en svart skräckhistoria, där anställda utsatts för giftig gas och sprängts ihjäl. Bolaget har en lång historia av arbetsolyckor:
- Sedan 2021 har personalen på Northvolts fabrik i Skellefteå drabbats av totalt 47 olyckor som involverat särskilt farliga kemikalier.
- Giftig gas släpptes ut på Northvolts batterifabrik där 4 anställda hamnade i ett gasmoln av ammoniak (feb 2022).
- En man i 60-årsåldern dog efter att ha blivit fastklämd (dec 2023).
- En 25-åring dog efter en kraftfull explosion på batterifabriken (dec 2023).
Men varför dröjde det så länge innan problemen kom upp till ytan? En förklaring är att Northvolt länge var politikers och medias älskling. En granskning av Svenska Dagbladets Peter Vennblad beskriver hur ledningen sålt en “grön dröm” till både investerare och politiker, samtidigt som man enligt källor medvetet mörklagt allvarliga brister.
Ledningen flyr med miljoner
Peter Carlsson är bara en av flera toppchefer som enligt SvD tillskansat sig stora summor från företaget, som nu står på ruinens brant. Medgrundaren Paolo Cerruti har under åren 2021–2023 säkrat över 100 miljoner kronor i ”finansiella anläggningstillgångar” och dessutom beviljat sig själv en aktieutdelning på 71 miljoner kronor. Hållbarhetschefen Emma Nehrenheim, som började med blygsamma tillgångar, hade 2022 ett bankkonto med 14 miljoner kronor i kapitalinkomster.
Flera andra högt uppsatta personer, inklusive finansdirektören Alexander Hartman, marknadschefen Christofer Haux och produktionschefen Fredrik Hedlund, har enligt rapporter gjort stora vinster genom att sälja sina aktier eller på annat sätt extrahera pengar från företaget. Samtidigt har lägre chefer och anställda förbjudits att sälja sina aktier, vilket har lämnat dem med värdelösa andelar.
Anställda och underleverantörer drabbas hårt
Den plötsliga kollapsen har lämnat hundratals arbetare utan jobb. Många av dem är gästarbetare som flyttat till Skellefteå med förhoppningen om en trygg framtid i det gröna industriföretaget. Nu riskerar de att förlora sina uppehållstillstånd, medan andra anställda under oklara omständigheter har omkommit i arbetsplatsolyckor.
Företagets underleverantörer är också drabbade. Många av dem har ännu inte fått betalt för sina tjänster eller produkter, vilket förvärrar deras ekonomiska situation. Samtidigt fortsätter ilskan att växa över att Northvolts ledning, trots företagskrisen, har valt att dela ut stora bonusar till så kallade nyckelpersoner.
Problem dolda bakom grön fasad
En granskning av Svenska Dagbladets Peter Vennblad beskriver hur ledningen sålt en “grön dröm” till både investerare och politiker, samtidigt som man enligt källor medvetet mörklagt allvarliga arbetsolyckor, samt tekniska och ekonomiska problem. Undermålig tillverkningsutrustning från Kina och en ovilja från ledningen att hantera interna varningar uppges vara några av orsakerna till bolagets misslyckande.
I sin granskande artikel lyfter Vennblad fram uppgifter från företagskällor som hävdar att de under lång tid försökt få ledningen att inse omfattningen av både tekniska och ekonomiska problem, men att ledningen inte velat lyssna. Enligt uppgifterna ska VD Peter Carlsson ha varit mer upptagen med att skrolla på sin mobil än att aktivt delta i de lednings- och styrelsemöten där han närvarade.
Generellt ska ansvariga på Northvolt, enligt källorna, ha presenterat en missvisande bild för både investerare och allmänhet. Beslutsprocessen har, som en källa uttrycker det, främst gått ut på att ”sminka grisen inför en kommande börsintroduktion”.
Northvolt har också kritiserats för att ha utnyttjat offentliga lån och investeringar från kommuner och skattebetalare för att finansiera sin verksamhet. Detta skapade en illusion av framgång, vilket gjorde det möjligt för ledningen att sälja aktier till höga priser innan problemen blev offentliga.
Tystnad från politiskt håll
Företaget har fått starkt stöd från både riksdagspolitiker och kommunala företrädare, särskilt från rödgrönt håll. När Northvolt nu visar sig vara allt annat än den hållbara framgångssaga det marknadsförts som, är tystnaden från dessa håll påtaglig. Samtidigt växer oron för att liknande scenarier kan uppstå i andra gröna branscher, exempelvis vindkraften, där många bolag idag kämpar med stora förluster.
Northvolts fall, och dess konsekvenser för anställda, leverantörer och skattebetalare, lämnar en bitter eftersmak. Företaget som en gång sågs som en symbol för den gröna omställningen har blivit ett skräckexempel.

Mattias Eriksson