S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Småhusägare kan andas ut – Krav på renoveringar avskaffas

Tuffa EU-energikrav för svenska småhus är nu avvärjda. I stället kommer varje land att skapa planer för att minska energiförbrukningen inom bostadssektorn.

För två år sedan föreslog EU-kommissionen att förbättra byggnaders energiprestanda i Europa för att minska energianvändningen och minska beroendet av rysk naturgas. Detta möttes av stark kritik i EU-parlamentet, särskilt för obligatoriska renoveringskrav som skulle bli mycket dyra för ägare av äldre fritidshus och småhus.

Nyligen nåddes en preliminär överenskommelse som innebär att småhusägare i Sverige slipper skarpa energikrav på sina bostäder. Istället blir det upp till varje land att agera för att nå energibesparingsmålen.

Det finns nu ett mål om att minska den genomsnittliga energianvändningen i bostäder med 16 procent fram till 2030 och med 20–22 procent fem år senare. Stimulanser och stöd föreslås istället för obligatoriska renoveringskrav, en idé som välkomnas av flera politiker.

Det finns också ett tydligt undantag för fritidshus i den preliminära överenskommelsen, som ger medlemsländer möjlighet att inte tillämpa energistandardkrav på bostäder som används under begränsad tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]