S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Konkurserna bland svenska företag ökar – Dessa är Sveriges mest utsattta branscher

Konkursriskerna i många sektorer ökar. I denna våg förväntas 845 restauranger och 1 750 byggföretag att gå under, rapporterar DI. Henrik Hargéus har observerat en ökning i antalet betalningsanmärkningar bland svenska företag.

Finansminister Elisabeth Svantesson sade under en presskonferens att Sverige fortfarande befinner sig i en lågkonjunktur, trots tecken på avtagande inflation.

Sedan december har antalet konkurser i Sverige överskridit antalet nya företag, med ett genomsnitt på 150 färre företag varje månad, vilket är en trend som inte setts på över 20 år, enligt Hargéus från Dun & Bradstreet.

Med 17 månader av kontinuerlig ökning av konkursfall har nya rekord noterats nästan varje månad. Risken för konkurs ökar över hela näringslivet, och Dun & Bradstreet har reviderat upp sina prognoser för nästa år.

Särskilt utsatta branscher

Hotell- och restaurangbranschen är särskilt utsatt, med nästan 730 företag som försvunnit från marknaden förra året och en fördubbling av konkurserna under de första månaderna av detta år. Dun & Bradstreet förutser att ytterligare 845 kommer att följa efter under de kommande tolv månaderna, vilket är mer än tre gånger högre än det nationella genomsnittet.

Transportsektorn upplever också en ökad konkursrisk, med mindre åkerier och taxiföretag som drabbas hårt.

I byggsektorn ses även en accelererande konkursrisk. Totalt kan 1.750 byggföretag riskera konkurs under det kommande året, en ökning med nästan 47% jämfört med tidigare.

Ökning av betalningsanmärkningar och skatteskulder

Orsaken till den försämrade situationen är en ökning i antalet betalningsanmärkningar, enligt Hargéus. Skulder till staten och privata företag bidrar till lägre kreditvärdighet och högre konkursrisk.

Ett stort problem är obetalda skatter, efter att temporära skatteuppskov introducerades under pandemin. Nu anses dessa uppskov vara en av huvudorsakerna till den ökade konkursrisken.

Skatteskulden för svenska företag uppgår till 40,1 miljarder kronor. Statens förväntade förluster från framtida konkurser kan uppgå till nästan 11,5 miljarder kronor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]