S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Konkurrensrapport betalades av bankerna själva

Svenska Bankföreningen säger att konkurrensen på den svenska bankmarknaden är stark. Man hänvisar till en rapport som Bankföreningen själv har beställt och betalat för. Nu ifrågasätts rapportens opartiskhet.

Svenska Bankföreningen är en branschorganisation för banker i Sverige. De finansieras av 32 svenska banker, inklusive de fyra storbankerna SEB, Nordea, Swedbank och Handelsbanken.

Bankerna har kraftigt ökat sina vinster

Efter att de svenska storbankerna tagit ut rekordhöga vinster har frågan om hur konkurrensen ser ut på bankmarknaden blivit aktuellt. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har kritiserat vinsterna och säger att de höga vinsterna sticker i ögonen.

Även tidigare finansministern Mikael Damberg (S) har sagt att det rör sig om övervinster i banksektorn.
– Vart tredje hushåll har svårt att få ekonomin att gå ihop och i det läget har vi en sektor i samhället som kraftigt ökat sina vinster. Då är det klart att man får en diskussion om det är rimligt, säger Mikael Damberg i en intervju med Svenska Dagbladet.

Hänvisar till rapport som de själva betalat för

Enligt Svenska Bankföreningen är konkurrensen på den svenska bankmarknaden stark. De hänvisar till en rapport som de själva betalat för och har beställt från konsultbyrån Copenhagen Economics. Men då bankerna har betalat och beställt undersökningen ifrågasätts partiskheten.

En motivering i rapporten lyder: hög kundrörlighet i Sverige är en indikator på att ”bankmarknaden är dynamisk med sund konkurrens”. Men det finns annat som pekar på motsatsen, som att svenska banker har den högsta lönsamheten bland banker i Europa.

När SvD frågar Lena Barkman på Svenska Bankföreningen om det var något särskilt i rapporten som stödjer slutsatsen om att konkurrensen på den svenska bankmarknaden är stark, så vill hon inte svara utan hänvisar till att de tittat på ”totalbilden”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]