S&P500: 5751.07$ , +0.9%
OMXS30: 2603.8$ , +0.36%
BTC: 62082.85$ , -0.43%
XAU: 2652.25$ , 0%

Kina introducerar stimulanspaket för att återuppliva ekonomin

kinesiskflagga

Kinas centralbank har presenterat ett omfattande stimulanspaket i ett försök att återuppliva landets ekonomi och stärka investerarnas förtroende. Detta markerar ett skifte i Xi Jinpings regering, som blir allt mer oroade över den avtagande tillväxten i världens näst största ekonomi. Detta rapporterar Bloomberg. 

Räntesänkning och minskade reservkrav

Vid en presskonferens i Peking meddelade Pan Gongsheng, chef för Folkets bank i Kina, att nyckelräntan samt att bankernas reservkrav sänkts.

Genom dessa åtgärder hoppas myndigheterna förbättra likviditeten och stödja ekonomin.

Stöd till fastighetssektorn och aktiemarknaden

Utöver räntesänkningen presenterades ett paket för att stabilisera den krisdrabbade fastighetssektorn, inklusive sänkta lånekostnader för fastighetslån till ett värde av cirka 5,3 biljoner dollar. Dessutom lättades reglerna för köp av andrahandsbostäder, ett drag som förväntas stimulera efterfrågan på bostadsmarknaden.

För att ytterligare stabilisera aktiemarknaden lovade centralbanken att tillhandahålla minst 800 miljarder yuan (113 miljarder dollar) i likviditetsstöd.

Marknadsreaktioner och fortsatt osäkerhet

Kinas aktiemarknad reagerade positivt på nyheterna. Trots de positiva marknadsreaktionerna finns det fortfarande tvivel om huruvida dessa åtgärder räcker för att bryta den långsiktiga deflationen och den djupa fastighetskrisen. Kinas tillväxt har saktat in till den lägsta nivån på fem kvartal.

Kinas fastighetskris – En överblick

Den kinesiska fastighetskrisen, som inleddes med Evergrande-koncernens ekonomiska kollaps 2021, har haft omfattande konsekvenser för både den inhemska och globala ekonomin. Evergrande, en av Kinas största fastighetsutvecklare, hamnade i finansiell stress efter att ha byggt upp enorma skulder till följd av överbyggnation och nya regleringar som infördes av kinesiska myndigheter. Dessa regleringar begränsade hur mycket fastighetsföretag kunde skuldsätta sig, vilket slog hårt mot bolagets finansiella stabilitet.

Krisen sprider sig till andra fastighetsutvecklare

Evergrandes problem var dock bara början. Under 2021 spreds krisen snabbt till andra stora kinesiska fastighetsutvecklare. Andra bolag, som likt Evergrande hade byggt upp stora skulder i en överhettad fastighetsmarknad, började också uppleva svårigheter med att hantera sina åtaganden.

Den utlösande faktorn för Evergrandes kris var ett brev som spreds online i augusti 2021, där företaget varnade Guangdong-provinsens regering för en överhängande likviditetskris. När detta blev allmänt känt föll företagets aktiekurs kraftigt, vilket skakade de globala marknaderna och ledde till minskat utländskt investeringsintresse i Kina.

Missade betalningar och nedgradering av kreditbetyg

Evergrande försökte under en längre tid att sälja tillgångar för att generera likviditet, men misslyckades med att samla in tillräckligt med kapital. Företaget missade flera betalningar på sina skulder, vilket sedan ledde till att bolaget gick i konkurs 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

info (snabel-a) finansnytt (punkt) se