S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Kakaopriset rusar inför påsken

Kakaopriserna har mer än fördubblats på bara några månader. Sedan årsskiftet har priset på kakao gått från 4200 dollar per ton till 8900 dollar per ton. Nu uppges ”alla ha panik” enligt Bloomberg.

Chokladpriserna ser ut att fortsätta stiga ännu högre. Enligt Reuters har flera afrikanska kakaofabriker i Elfenbenskusten och Ghana slutat eller minskat kraftigt med bearbetningen eftersom de inte har råd att köpa kakaobönor. Dessa två länder står för 60 procent av världens chokladproduktion.

Inte råd att betala för bönorna

Man har även sett 3 år irad utav dålig kakaoskörd, och ett fjärde dåligt år väntas. För att minska på efterfrågan måste de därför öka priserna. ”Vi behöver en massiv förstörelse av efterfrågan för att hinna med utbudsförstörelsen,” sa Steve Wateridge, en världsexpert på kakao, från Tropical Research Services.

Tillverkarna är beroende av företag som förädlar kakaobönorna till kakaomassa och kakaosmör, och enligt Reuters har flera förädlare nu inte råd att betala för bönorna. En av världens största kakaoförädlare Guan Chong beskriver situationen på marknaden som att ”alla har panik”, enligt Bloomberg.

Kakaoträden har förstörts av klimatet

En av teorierna varför tillgången på kakaot minskat är på grund av klimatförändringar. Kakaoträden som kakao kommer ifrån är oerhört temperaturskänsliga växer i ett smalt band inom 20 grader runt ekvatorn. Majoriteten av den globala kakaoproduktionen sker därför i några västafrikanska länder som Ghana, Elfenbenskusten, Kamerun och Nigeria.

En rapport från Wells Fargo skriver att förändringar i vädret påverkat trädodlingen i västra Afrika. De har senaste året utsätts för torka och värme och extrema vindar. Det har också varit fler och längre regnperioder vilket gjorde att sjukdomar ökade och spreds bland kakaoträden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]