När Jon Olsson, tidigare professionell skidåkare och nu välkänd influencer, lanserade sin investeringsplattform Akka tillsammans med franska techentreprenören Thomas Rebaud, väckte projektet omedelbart intresse. Men nu varnar flera för plattformen. I en krönika varnar Privata Affärers chefredaktör Love Strandberg för riskerna.
En dyr medlemsbiljett
För att överhuvudtaget få tillgång till Akka krävs en medlemsavgift som ligger på mellan 1 000 och 10 000 euro per år. Därtill tillkommer en struktureringsavgift på mellan 3 och 5 procent per investering, en förvaltningsavgift på 5 procent och en prestationsavgift på 20 procent av vinsten. Detta placerar Akkas avgiftsstruktur långt över vad traditionella hedgefonder tar, där 2 procent i förvaltningsavgift och 20 procent i prestationsavgift redan betraktas som höga.
Den här prissättningen innebär att investerare måste se betydande avkastningar för att inte förlora en stor del av sina potentiella vinster till avgifter. Strandberg framhåller att detta gör Akka till ett riskabelt val för den som inte har erfarenhet av investeringar i denna skala.
Aktieprofilen och författaren Marcus Hernhag skriver på X ”Jon Olsson kan i alla fall konsten att ta betalt”.
Jon Olsson kan i alla fall konsten att ta betalt:
”För att överhuvudtaget bli medlem på Akka behöver du betala mellan 1 000 och 10 000 euro per år. Utöver detta tar plattformen en ”struktureringsavgift” på mellan 3 och 5 procent per investering, en förvaltningsavgift på 5…
— Marcus Hernhag (@MarcusHernhag) November 2, 2024
Fler plattformar, samma resultat?
Akka presenteras som en väg för vanliga investerare att ta del av unika möjligheter som annars bara är tillgängliga för de allra rikaste. Men konceptet att erbjuda onoterade investeringar är inte nytt. Tidigare svenska plattformar som Fundedbyme och Pepins har försökt samma modell med varierande och ofta begränsade framgångar. Erfarenheterna från dessa exempel visar att småsparare ofta möter svårigheter när de investerar i start up-företag, som kan vara både riskfyllda och svåra att bedöma. Plattformen Tessin, där privatpersoner kan investera i fastighetsprojekt, är en annan stor svensk investeringsplattform som nu gjort miljonförluster 6 år i rad.
Investeringsplattformar – för projekt som misslyckats säkra finansiering?
En annan kritik handlar om kvaliteten på de investeringar som erbjuds. Strandberg ifrågasätter varför attraktiva företag skulle välja Akka. Strandberg menar att det finns en risk att plattformen främst attraherar projekt som inte lyckats säkra finansiering från mer etablerade investerare. Ett möjligt scenario är att ett projekt som t.ex. inte kan få finansiering via banken, kan vända sig till Akka eller liknande plattformar, för att få in pengar från mer oerfarna privatpersoner istället.
Det största problemet med Akka, enligt Strandberg, är dock de höga avgifterna. För småsparare som söker efter lönsamma investeringar innebär detta att Akka kan bli en dyr affär där eventuella vinster riskerar att försvinna.