Inom fastighetssektorn står företag inför en svårighet när det gäller att lösa in en stor mängd lån under de kommande åren. Experter varnar för att det kan leda till sänkta kreditbetyg och skapa nya bekymmer för en redan pressad sektor.
Enligt Maria Gillholm från kreditvärderingsföretaget Moody’s är en av de största riskerna för fastighetsbolagen kopplad till refinansiering. Hon uppger i Dagens Industri att de stigande räntorna har redan skapat stora bekymmer för flera svenska fastighetsbolag, med SBB och Oscar Properties som exempel.
Dessa utmaningar för sektorn inkluderar de kommande årens höga återbetalningar, särskilt under 2024 och 2025. Maria Gillholm nämner att den kommande stora mängden obligationslån som ska lösas in är en orosfaktor.
Hon förklarar att fastighetsbolagen tidigare har lånat stora belopp till låga räntor genom att ge ut företagsobligationer, men nu ökar risken för refinansiering.
I Sverige står fastighetsbolagen inför stora förfall av obligationslån under de kommande åren, vilket är värre än situationen i många andra länder. Flera bolag tvingas nu agera för att klara av att lösa sina lån.
Maria Gillholm påpekar att de stigande räntekostnaderna har tvingat fastighetsbolagen att vidta åtgärder som att avbryta investeringar, minska kostnader och sälja fastigheter. Trots detta har försäljningsprocessen varit svår på grund av oenighet om priser mellan köpare och säljare.
För fastighetsbolagen är det inte heller en idealisk situation att sälja i panik, eftersom det leder till förlorade intäkter och en svagare räntetäckningsgrad, vilket i sin tur kan leda till nedgraderingar av kreditbetyg från Moody’s och andra kreditvärderingsföretag.
Även om risken för skulder under de närmaste åren inte är så stor enligt kreditanalytikern Michael Andersson på Handelsbanken, är han bekymrad för framtiden. Han noterar att bankerna i Sverige är välkapitaliserade, vilket är en positiv faktor.
Fastighetssektorn övervakas noga av kreditvärderare, och negativa nyheter om nedgraderingar har redan börjat dyka upp. Michael Andersson hoppas på en återhämtning på obligationsmarknaden för att undvika stress under 2024.
Även om obligationsmarknaden fungerar bra för stora industribolag som Volvo, har fastighetssektorn haft det tuffare. Några få fastighetsbolag har kunnat dra nytta av marknaden, men med höga räntekostnader. Andra har varit tvungna att genomföra emissioner och fått kämpa med utspädning av aktier.
Julia Stålbro, kreditförvaltare på Öhman, är något mer optimistisk och påpekar att förfallostrukturen i Sverige är kortare än globalt sett. Även om vissa bolag kan ha svårt att refinansiera sina obligationer, anser hon att de flesta företag inser den tuffare marknadssituationen och agerar mer selektivt när det gäller att låna ut pengar.