S&P500: 5983.99$ , -0.29%
OMXS30: 2517.12$ , +0.11%
BTC: 87509.54$ , -2.43%
XAU: 2608.29$ , +0.42%

EU: ”Vi har flera problem med Apple”

I en intervju med CNBC uttrycker EU:s konkurrenskommissionär, Margrethe Vestager, likt Spotifys vd Daniel Ek, att teknikjätten försöker undvika att följa den nya lagen ”Digital Markets Act” (DMA), som trädde i kraft i mars.

Nyligen fick Apple en rekordbot på 1,8 miljarder euro för antikonkurrensverksamhet kopplat till deras musikströmningstjänst. Beslutet har överklagats.

Nu har Apple infört en ny betalningsmodell och tillåter alternativa appbutiker på iPhones i Europa, som en del av att följa DMA. Hur detta påverkar apputvecklare i stort är fortfarande oklart, men den aktör som mest drivit frågan inom EU – Spotify – gynnas inte av Apples förändringar. Tvärtom, enligt Spotifys vd Daniel Ek.

Detta har inte mottagits väl av Margrethe Vestager. I intervjun med CNBC uttrycker hon förvåning över Apples agerande.

”Om du driver en verksamhet här, måste du följa de regler som gäller. Vi har flera problem med Apple. Det är mycket allvarligt och jag är förvånad över att vi nu misstänker att Apple inte följer reglerna”, säger hon, utan att gå in på hur utredningen kommer att sluta vad gäller specifika regelbrott.

”Det var inte väntat av ett sådant företag, men vi kommer naturligtvis att se till att reglerna efterlevs, precis som för vilket företag som helst”

Spotify har varit öppet kritiska mot Apples nya betalningsmodell, något som Daniel Ek har beskrivit som ”utpressning”. Han menar att med de nya betalalternativen ”hånar Apple lagens anda och de lagstiftare som skrev den”.

Apple har ersatt en avgift på all försäljning med en avgift per nedladdning från App Store och alternativa appbutiker. För en stor aktör som Spotify skulle denna avgift på 50 eurocent per nedladdning innebära många miljoner euro per år.

”Vi tittar naturligtvis på om nya avgiftsstrukturer förhindrar företag från att dra nytta av DMA:s fördelar. Det vi ser är företag som försöker kringgå vad som är fullständigt legitimt – det är europeisk lag. Om du driver en bra verksamhet här, ska du följa de regler som gäller”, sa hon i intervjun med CNBC.

Hon säger sig vara överraskad av det stora antalet pågående utredningar efter införandet av DMA, men ser det som ett tecken på att lagen fyller sitt syfte och faktiskt angriper kärnproblemen.

I intervjun kommenterar Margrethe Vestager också Microsofts satsning på AI och deras stora ägande i OpenAI. Frågan är om Microsofts ägande påverkat kontrollen av bolaget och om de därmed följer reglerna kring sammanslagningar. Enligt henne kan det vara ett sätt att undvika konkurrensmyndigheternas granskning av företagsförvärv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

info (snabel-a) finansnytt (punkt) se