S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Boendekostnaderna ökar kraftigt

Boendekostnaderna ökar kraftigt och förväntas fortsätta stiga enligt experter. Innan de senaste årens kostnadsökning hade trenden redan börjat visa sig, och nu uppskattar hushållen att boendekostnaderna tar upp cirka 40 procent eller mer av deras budget. Det är en betydande ökning jämfört med tidigare årtionden då kostnaderna låg mellan 24 och 27 procent av den disponibla inkomsten.

Enligt analyser förväntas denna höga andel av hushållsbudgeten som går till boendet bestå under de kommande åren. Även om vissa faktorer som räntetoppar och lägre elpriser kan stabilisera situationen något, förväntas de höga nivåerna hålla i sig ett tag till. Det finns en varning om att en återgång till boendekostnader på omkring 25 procent inte är realistisk inom den närmaste framtiden.

Skillnaderna i hur mycket boendet påverkar plånboken varierar beroende på familjestorlek, bostadstyp och skuldbörda. Vissa hushåll spenderar mellan 20 och 40 procent av sin inkomst efter skatt på boende, medan var femte hushåll kämpar hårt då deras bostadskostnader tar upp minst hälften av familjens inkomst.

Experter förutspår inte en snabb återgång till lägre boendekostnader på runt 25 procent, särskilt med tanke på att räntorna förväntas ligga kring 3-4 procent på sikt. Även om vissa kostnadsökningar kan plana ut, förväntas inte en markant minskning av boendekostnaderna inom en snar framtid.

Förväntningarna är att konsumtionen kan minska inom områden som kläder, hemelektronik, nöjen och resor de kommande kvartalen, medan färre planerar att dra ner på matinköpen. Detta kan påverka julhandeln negativt, då fler hushåll väljer att begränsa sina utgifter med tanke på den ansträngda ekonomiska situationen som förväntas pågå fram till 2024.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]