Det blir allt dyrare att skaffa barn. När matpriser och inflationen ökat och barnbidraget är densamma sedan 2018 så halkar barnbidraget efter. Barnbidraget för ett barn är bara 1250 kr och täcker bara cirka en fjärdedel av kostnaderna för en tioåring. Det är den lägsta nivå på 50 år. Detta skriver Dagens Industri.
När barnbidraget infördes 1948 var syftet att göra det enklare för barnfamiljer att klara av vardagens utgifter. Nu täcker barnbidraget bara en fjärdedel av kostnaderna för en tioåring, och det har bara blivit värre senaste åren med inflationen och ökade matpriser samtidigt som barnbidraget inte har ändrats sedan 2018.
4 av 10 barnfamiljer måste använda sparpengar
Enligt Swedbank som följer hushållens ekonomi har barnbidraget inte haft lägre värde någonsin sedan man började mäta för över 50 år sen. När Swedbank genom undersökningsföretaget Kantar frågat barnfamiljer om deras ekonomiska situation så har fyra av tio barnfamiljer tvingats använda startkapital för att klara nödvändiga utgifter som mat, kläder och hyra. För ensamstående föräldrar har över hälften använt sparpengar. Runt 10 procent har behövt ta lån.