Priserna stiger, vilket märks i allt från matbutiker till bensinstationer. Men hur ser det egentligen ut med lönerna i förhållande till prisutvecklingen? SVT har intervjuat Richard Wahlund, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan.
Reallönerna har ökat markant
Sedan 1960-talet har reallönerna i Sverige ökat med 159 procent, och sedan 1995 har de stigit med 54 procent. Detta innebär att vi generellt har fått mer för pengarna över tid, trots perioder med hög inflation.
Enligt ekonomisk forskning fokuserar vi dock mest på priserna vi möter i vardagen, som mat och bensin, snarare än att jämföra dessa med våra inkomster. SVT har pratat med Richard Wahlund, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan, som menar att vi tenderar att tänka på lönen bara när den landar på bankkontot, men sedan snabbt flytta vårt fokus till vad saker kostar.
Pengaillusion – ett vanligt fenomen
Ett fenomen som illustrerar detta är ”money illusion”, där vi ofta uppfattar ekonomiska förändringar utifrån nominella värden snarare än reella. I en studie framkom till exempel att många accepterar en reallönesänkning om den presenteras som en löneökning tillsammans med inflation, men inte om det handlar om en direkt lönesänkning – trots att effekten är densamma.
Vad är reallön?
Reallönen är ett mått på skillnaden mellan löneutveckling och inflation. Den visar hur mycket av löneökningen som faktiskt blir kvar när prisökningarna har räknats bort.
Källa: SVT, SCB, Ekonomifakta
Relaterade artiklar
Dålig inflationsdata riskerar den mjuka landningenRiksbankschefen: inflationen fortfarande för hög
Köpkraften ökar – dessa är vinnarna år 2025
Hamburgerkedjan Brödernas ansöker om rekonstruktion – Redovisade förlust på 174 miljoner kronor
Lågkonjunkturen blir djupare under 2024