Den svenska kronan fortsätter att försvagas mot dollarn och noteras nu till 11,04 kronor per dollar – den lägsta kursen hittills i år. Enligt SEB:s chefsekonom Jens Magnusson kan den svaga kronkursen hålla i sig under en längre period, då den påverkas av en starkare dollar och ränteutvecklingen i USA.
Svag krona i en stark dollarmiljö
Kronans fall har accelererat under hösten, delvis på grund av att amerikanska långräntor har stigit, vilket ökat efterfrågan på dollarn. Den ekonomiska miljön i USA fortsätter att driva dollarn uppåt, medan kronan och även euron försvagas. Magnusson påpekar att kronan traditionellt sett har svårt att hävda sig när dollarn är stark och räntorna i USA stiger, vilket har varit fallet under hösten.
Den nyligen omvalde amerikanske presidenten Donald Trumps planer på att införa höga tullar mot vissa europeiska länder, inklusive Sverige, bidrar också till en osäkerhet kring kronan. Tullarna kan komma att påverka svenska exportörer och därmed försvaga den svenska ekonomin ytterligare, vilket spär på pressen på den redan låga kronkursen.
Utsikter för en fortsatt svag krona
Trots att SEB betraktar kronan som undervärderad är prognosen att kronan kommer att förbli på en svag nivå i förhållande till dollarn under de närmaste åren. SEB förutspår att dollarn kommer att ligga på över 10 kronor och euron på över 11 kronor för hela prognosperioden. Även om det kan ske en viss återhämtning på ett till två års sikt, väntas kronan fortsatt ha svårt att stärkas i en global miljö präglad av osäkerhet och stark dollarutveckling.
Den svaga kronan innebär att svenska konsumenter kan få betala mer för importerade varor, och att resor och investeringar utomlands blir dyrare, medan svenska exportföretag gynnas av den försvagade valutan.