Under det andra kvartalet av 2023 uppgick den globala guldreserven till 38 764 ton, vilket bröt det tidigare rekordet från 1965 rapporterar gainesvillecoins.com. Detta är cirka 400 ton mer än det tidigare rekordet från 1965 på 38 347 ton.
Enligt författaren Jan Nieuwenhuijs markerar detta att världen har trätt in i en ny ”era av guld”, där centralbanker kommer att fortsätta ackumulera guld, och dess roll i det internationella monetära systemet kommer att stärkas på bekostnad av den amerikanska dollarn.
Rapporterade guldreserver mot uppskattningen publicerad i gainesvillecoins.com
Det nya rekordet speglar en önskan från centralbanker över hela världen att diversifiera bort från den amerikanska dollarn, med dess alltmer uppenbara motpartsrisker argumenterar Nieuwenhuijs. Centralbankers intresse för att öka sina guldreserver började strax efter den Stora Finanskrisen 2008, och sedan dess har de köpt mer än 7 000 ton guld.
Värdet av de globala guldreserverna har ökat med 66% sedan dess, medan valutareserverna har ökat med 30%. Som ett resultat stiger guldets andel av de globala internationella reserverna (guld och valuta) från sin historiskt låga nivå 2015.
Om andelen av totala reserver som är investerade i guld (som för närvarande är 17%) närmar sig sitt långsiktiga genomsnitt på 58%, så finns det en betydande potential för att guldpriset kommer att öka avsevärt. Enligt Nieuwenhuijs skulle detta kunna resultera i att guldpriset når upp till $8000 inom de kommande tio åren.
Utländska centralbankers guldreserver ökar, och deras innehav av amerikanska statsobligationer har varit ungefär oförändrade under det senaste decenniet. Med massiva ökningar av den amerikanska statsskulden varje år minskar intresset hos utländska centralbanker att exponera sig mot dollarn, och intresset för guld tycks öka. Enligt Nieuwenhuijs kan denna dynamik leda till en finanskris i USA och därmed ytterligare minska dollarns dominans i världen.
Intresset för Amerikanska statsobligationer har varit i en tydlig nedåtgående trend sedan 2013.
Metod för uppskattning av globala guldreserver
Så här fungerar metoden i artikeln som används av för att uppskatta globala guldreserver. En avgörande skillnad är att den inkluderar ”oregistrerade köp” som spårats via branschkontakter.
En annan är för Kina så används egna siffror från 1995 och framåt. Vanligtvis används Internationella Valutafondens (IMF) beräkning av totala officiella guldreserver av analytiker. Men det finns vissa problem med denna uppskattning, då varje centralbank inte är transparent när det gäller sina guldreserver. Till exempel rapporterar Kinas centralbank (PBoC) att de har 2 113 ton guld, men enligt analyser äger PBoC troligen närmare 5 000 ton guld. Ett annat exempel är Syriens centralbank, som slutade rapportera sina guldreserver 2011. Därför utgår författaren utifrån andra siffror när det kommer till exempel Kina.