S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

USA:s ekonomi växer – Med lånade pengar

Hushållsskulderna ökade med 228 miljarder dollar under tredje kvartalet och satte ett nytt rekord på 17,29 biljoner dollar enligt de senaste uppgifterna från Federal Reserve i New York.

Enligt Consumer Financial Protection Bureau betalade amerikanerna 130 miljarder dollar i räntor och avgifter på sina kreditkort under det senaste året, den högsta summan någonsin.

Stigande kreditkortsskulder ledde vägen och ökade med 4,7% till en rekordhög nivå på 1,08 biljoner dollar. Jämfört med föregående år ökade kreditkortsskulden med 154 miljarder dollar, den största årliga ökningen sedan 1999.

Det större problemet är den dubbla smällen av ökande skulder och högre räntor. Genomsnittsräntorna för kreditkort översteg det tidigare rekordet på 17,87% för månader sedan. Den genomsnittliga årliga räntesatsen (APR) ligger för närvarande på 20,72%.

När priserna sköt i höjden förra året använde amerikanerna sina besparingar för att klara sig. De samlade besparingarna nådde sin topp på 2,1 biljoner dollar i augusti 2021. Enligt Federal Reserve i San Francisco hade de samlade besparingarna sjunkit till 190 miljarder dollar i juni.

Med andra ord använde amerikanerna upp 1,9 biljoner dollar av sina besparingar på bara två år.

Därefter vände de sig till kreditkorten.

”Människor måste hantera detta på något sätt. Efter att ha använt upp sina besparingar för att köpa nödvändigheter gör de det nästa: Hittar källor att låna från”, sade John Sedunov, finansprofessor vid Villanova University, till ABC News.

Enligt MarketWatch verkar ”amerikanerna förlita sig mer på skulder för att betala för sina köp. De använder också mer ’köp nu och betala senare’-planer.”

Donghoon Lee, ekonomisk forskningsrådgivare vid New York Fed, tillskrev också den amerikanska konsumentens motståndskraft till Visa och Mastercard.

Howard Dvorkin, ordförande för Debt.com, berättade för CNBC att ”konsumenterna bibehåller och stöder sina livsstilar med kreditkortsskulder.”

Konsumentutgifter, som vi alla vet utgör basen för BNP, stöds verkligen av kreditkortsskulder och det kanske är ohållbart,” sade Mary Hansen, ekonomiprofessor vid American University.

Det finns tecken på att den skuldfinansierade köporgien håller på att avta. Efter att ha ökat med över 13% i augusti bromsade tillväxten av rörlig kredit (främst kreditkortsskulder) till 2,9% i september, enligt de senaste uppgifterna om konsumentkrediter från Federal Reserve. Detta kan signalera en betydande avmattning i utgifterna. Det skulle innebära slutet på den mytiska ”starka” ekonomiska tillväxten.

Amerikaner lånar inte bara med kreditkort. Varje annan skuldkategori ökade också under tredje kvartalet.

Hypotekslånen ökade med 126 miljarder dollar från föregående kvartal och låg på 12,14 biljoner dollar vid slutet av september. Den stora ökningen av hypotekslån skedde trots en minskning av nya hypoteksursprung, vilket speglar snabbt stigande hypoteksräntor.

Trots de högre räntorna verkar fler amerikaner ta av sitt hemkapital för att klara sig. Saldo på kreditlinjer för hemkapital (HELOC) ökade med 9 miljarder dollar och ligger nu på 349 miljarder dollar.

Det finns tecken på att amerikanerna börjar knaka under trycket av denna skuldbörda. Dröjsmålsräntorna ökade över alla skulkategorier.

Vid slutet av september var 3% av den utestående skulden i något skede av dröjsmål. Enligt Federal Reserve i New York ökade övergångsräntorna för dröjsmål för de flesta skuldtyper utom studieskulder och kreditlinjer för hemkapital.

Rapporten noterade en stor ökning av dröjsmål av kreditkortsskulder, särskilt i åldersgruppen 30-39 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]