Kinas ekonomiska modell beskrivs som misslyckad och förväntas inte återhämta sig enligt investeraren David Roche. Detta förväntas påverka globala marknader betydligt. Oron över konsekvenserna av Kinas långsamma tillväxt växer.
Kina har haft en imponerande tillväxt under de senaste två decennierna och blivit världens näst största ekonomi. Men nu förutspår många ekonomer en längre nedåtgående trend på grund av minskad tillväxt från fastigheter och tillverkning. Detta har åter blivit ett omtalat ämne i finanskretsar sedan den kinesiska fastighetsjätten Evergrande visat sig ha gjort ännu mer omfattande förluster.
Kinas regerande kommunistparti har satt en tillväxtmål på 5% för 2023, lägre än tidigare mål och blygsamt för ett land som historiskt haft en genomsnittlig årlig BNP-tillväxt på 9%. Vissa experter tror till och med att Kina kan missa detta mål.
David Roche, president och global strateg på Independent Strategy, påpekar att globala aktiemarknader inte tar hänsyn till en långsiktig minskning av tillverkningsindustrins roll i framväxande marknadsekonomier.
Han tror att ekonomier som tidigare har exporterat tillverkade varor kommer att ha svårt att generera tillväxt i den sektorn, vilket kan leda till besvikelser, geopolitiska problem och social oro.
Roche menar att Kinas ekonomiska modell har misslyckats och har svårt att hantera skulder och svaga tillgångar samtidigt som traditionella tillvägagångssätt inte längre fungerar.
Även om Kina hävdar att deras ekonomi återhämtar sig och att den interna efterfrågan ökar, finns det oro över hög ungdomsarbetslöshet och en bred avmattning i ekonomin, inklusive fastighetsmarknaden.
Roche pekar på förändrade demografiska förhållanden i Kina som en faktor som påverkar fastighetsmarknaden och betonar att den inte längre har tillräckligt med unga människor för att driva tillväxten.