Christian Karlsson är känd som ”Ekonomigurun” på sociala medier. Han har etablerat sig som en av Sveriges mest inflytelserika ekonomiska profiler, med över 350 000 följare. Han har blivit känd för sina videor och inlägg om aktiesparande och eget företagande. Men i själva verket kommer hans pengar från sin roll i frikyrkan, skriver Expressen.
Trots sitt framträdande på sociala medier, där han framstår som en framgångsrik entreprenör, döljer Karlsson en annan verklighet. Hans huvudinkomster kommer inte från hans publika aktiviteter som influencer utan från en anställning inom frikyrkan Sjundedagsadventisterna, där han arbetar med hälsorelaterade frågor. Denna anställning står för den största delen av hans ekonomiska framgång skriver Expressen.
Ekonomigurun har ingen formell ekonomisk utbildning eller bakgrund som aktieanalytiker. Karlssons hantering av krisande företag som SBB har också varit kontroversiell. I en video kritiserade han en journalist från Dagens industri för denna uttryckt negativa åsikter om SBB. Ekonomigurun anklagade även denna journalist för att varit allierad med blankarfirman Viceroy.
Utöver sitt arbete i kyrkan har Karlsson även publicerat böcker och medverkat som ekonomiexpert i olika svenska mediehus. Han erbjuder också personliga tjänster genom Patreon, där följare kan prenumerera för att få ytterligare ekonomisk rådgivning och unikt innehåll.
Douglas Forsling, tidigare aktieanalytiker och medlem i Unga Aktiesparare, har uttryckt oro över Karlssons råd och hur de kan påverka småsparare negativt. Forsling är särskilt kritisk till Karlssons sätt att framställa vissa riskfyllda investeringar som säkra bet, vilket i vissa fall lett till stora förluster för följare som tagit hans råd till sig.